lunduniversity.lu.se

LUSEM Staff Pages

Lund University School of Economics and Management

LUSEM in the Media

Swedish Media monitoring

LUSEM is spotted regularly in the media. Our members of faculty are mentioned or quoted in the press on an almost daily basis. Our researchers also write editorials and articles themselves. Here you'll find the latest articles gathered from various newspapers' online editions. The list is generated automatically by an external monitoring service.

Roland Paulsen: Sven Å Christiansons bok om Kevin-fallet något av det mest makabra jag läst

Dagens Nyheter 2017-05-22
Utredningen av fallet Kevin vilar på en psykologisk förklaringsmodell där misstanken aldrig kan brytas. Roland Paulsen läser om Sven Å Christiansons indragna bok om mordet och finner en otäck paradox.

VA-taxorna behöver fördubblas

Branschaktuellt 2017-05-19
Svenskt Vatten har initierat en studie som genomförts av RISE Research Institutes of Sweden, Ramböll Sverige AB och Ekonomihögskolan i Lund. - Rapporten visar entydigt på att stora investeringar behövs och att de måste påbörjas nu.

Fyra forskare: Ny industripolitik krävs för att minska utsläppen

di.se 2017-05-18
DEBATT. Omställningen av transport- och energisektorn går fort och koldioxidutsläppen minskar. Samtidigt ökar utsläppen från industrin.

Lönepolitik - från solidaritet till karriärstege

Arbetsvärlden 2017-05-18
Lönespridning Lönespridningen ökar långsamt i Sverige och flera fackförbund vill se större skillnader. Något som tidigare var en fråga som drevs av arbetsgivarsidan har på bred front blivit en facklig fråga.

Ska alla jobba heltid?

Sveriges Radio P1 2017-05-18
De flesta av oss är inställda på att jobba åtta timmar om dagen. Men hur är det för den som valt att jobba färre timmar? Och vad skulle det betyda för samhället om fler gjorde det valet?

Regeringens utredare föreslår: Oberoende kunskapscentrum för arbetsmiljö

Arbetsmiljöforskning 2017-05-18
Efter många års diskussioner om ett kunskapscentrum för arbetslivsforskning kom den till slut, regeringens utredning om ett nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö. Arbetsgivare och fack var nöjda med utredningen.

Va-taxa kan fördubblas inom 20 år

Hallandsposten 2017-05-18
Under de kommande 20 åren kan svenska kommuner, inklusive Halmstad, behöva fördubbla sina va-avgifter. - Det är ett rimligt antagande, säger Ola Nilsson (MP).

Nationalekonom kritisk till Riksbankens nya förslag

Affärsvärlden 2017-05-17
Nationalekonomen Lars Jonung är kritisk till Riksbankens nya variationsband och han känner stor oro för svensk ekonomi: "Det här är ett recept för stora framtida problem." Riksbanken och Stefan Ingves meddelade igår att man övervägar att byta

Arbetskritikens bibel i ny form

ETC 2017-05-16
Roland Paulsen har blivit en guru inom den arbetskritiska rörelsen. Men han har också fått kritik för en svajig maktanalys. Nu ges hans debut Arbetssamhället ut i en reviderad utgåva.

Kallduschen från Svenskt Vatten: VA-taxorna kan fördubblas

Aktuell Hållbarhet 2017-05-16
För att Sveriges VA-system ska klara att leverera säkert dricksvatten i framtiden krävs att man fördubblar de kommunala avgifterna för vatten och avlopp. Det visar en ny rapport.

Den goda nationalismen, finns den?

KIT 2017-05-16
Nationalismen bär på ett mörkt historiskt arv från 1900-talet. Samtidigt utgår västerländsk demokrati från just nationalstaterna. Finns det då en god nationalism? Vi lät historikern, filosofen, ekonomen och statsvetaren svara.

Nokias comeback inleds med nostalgi

Svenska Dagbladet 2017-05-14
Det går alldeles utmärkt att betrakta återkomsten av Nokias 17 år gamla 3310 som en nostalgisk ploj, men verkligheten är mer komplicerad än så.

Ekholm väntas ta över Riksbanken

Göteborgs-Posten 2017-05-14
Stefan Ingves ryker och ersätts av statssekreterare Karolina Ekholm som riksbankschef, enligt en TT-enkät med experter. Ingen av enkätdeltagarna tycker att någon av de befintliga ledamöterna i Riksbankens direktion håller måttet för att ta över.

Nokias comeback inleds med nostalgi

Västerviks-Tidningen 2017-05-14
Det går alldeles utmärkt att betrakta återkomsten av Nokias 17 år gamla 3310 som en nostalgisk ploj, men verkligheten är mer komplicerad än så.

Nokias comeback inleds med nostalgi

Helagotland 2017-05-14
Det går alldeles utmärkt att betrakta återkomsten av Nokias 17 år gamla 3310 som en nostalgisk ploj, men verkligheten är mer komplicerad än så.