lunduniversity.lu.se

LUSEM Staff Pages

Lund University School of Economics and Management

LUSEM in the Media

Swedish Media monitoring

LUSEM is spotted regularly in the media. Our members of faculty are mentioned or quoted in the press on an almost daily basis. Our researchers also write editorials and articles themselves. Here you'll find the latest articles gathered from various newspapers' online editions. The list is generated automatically by an external monitoring service.

Charlotta Levay: Vad är onödig lyx och inte?

Norrbottens-Kuriren 2017-03-29
Alla inköp är inte lika väl genomtänkta. Förra året lade jag exempelvis alldeles för många euros på någonting ganska onödigt - en tiara med stora, gnistrande rektangulära stenar i blekt gröngrått.

Nationellt center ska förbättra arbetsmiljön

Dagens Arena 2017-03-28
ARBETSMILJÖ Arbetslivsinstitutet lades ned av av alliansregeringen 2007. Nu föreslås regeringen inrätta ett nationellt centrum för arbetsmiljöforskning.

Arbetsmiljö "Viktig pusselbit för bättre hälsa ...

Arbetsvärlden 2017-03-28
Arbetsmiljö Arbetsmiljöforskningen ska få ett nytt nationellt centrum, föreslår professor Maria Stanfors i en ny utredning. I högsta grad välbehövligt, anser flera arbetsmiljöforskare som Arbetsvärlden har talat med i dag.

Nationellt arbetsmiljöcentrum föreslås

Sveriges Radio 2017-03-28
Regeringens utredare föreslår att det inrättas ett nytt nationellt arbetsmiljöcentrum för att samla och sprida kunskap om arbetsmiljön med placering i Stockholm. Centret ska inte bedriva egen forskning.

Andreas Cervenka: Därför måste alla som varnar för Sverige ha fel

Svenska Dagbladet 2017-03-27
En trettio år lång trend av sjunkande räntor ser ut att ha brutits av en viss Donald Trump. Det borde oroa Sveriges politiker. Dela Ä r svensk ekonomi utsatt för illasinnad svartmålningskampanj? Frågan är berättigad.

Välbesökt bokpresentation i Malmö

Institutet för Näringslivsforskning 2017-03-24
Den 22 mars presenterades den 20:e årgången av Europaperspektiv med rubriken "Tilliten i EU vid ett vägskäl" på Malmö Börshus. Närmare 200 deltagare hade kommit för att lyssna till paneldiskussioner med de olika kapitelförfattarna.

Christian Dahlgren: När Östergötland var fritt

Östgöta Correspondenten 2017-03-21
Vad en frihetlig socialdemokrat lär oss. "Innan Sverige blev ett rike under en konung, bildade varje landskap ett litet rike för sig. Västergötland var ett land för sig och Östergötland ett land för sig.

Replik: En förnyad syn på regler för skolplatstilldelning efterlyses

di.se 2017-03-21
REPLIK. Nästan dagligen görs det utspel i olika skolfrågor. Ett exempel från tidigare i vinter är att införa ett obligatoriskt skolval och ett gemensamt antagningssystem för kommunala och fristående skolor.

Tomma ord när banker och storbolag hotar att flytta från Sverige

ETC 2017-03-21
Nordea hotar att fly landet på grund regeringens planer på hårdare regler. Att storföretag hotar att flytta från Sverige om regeringen inte anpassar sin politik efter deras önskemål är något vi fått vänja oss vid.

Bort med vinstdriften

Sydöstran 2017-03-20
På lördagen dök det plötsligt upp en helt ny höger-vänsterallians mot aktiebolagsskolor. Dessa aktieskolor är förödande för den tidigare så framgångsrika likvärdiga svenska skolan. Aktiebolagsskolorna måste bort. Helst igår.

Replik: Megaprojekten brukar misslyckas

di.se 2017-03-20
REPLIK. Vår artikel om höghastighetsjärnväg har besvarats av infrastrukturminister Anna Johansson och av miljöpartisterna Mätta Ivarsson, Birgitta Losman och Märta Stenevi, med delvis liknande argument.

Männen tar makten hemma i köket

Forskning.se 2017-03-17
Matlagning har gått från renodlad kvinnosyssla till en aktivitet som även män sysselsätter sig med - var tredje måltid lagas numera av mannen i huset. Syftet skiljer sig dock mellan könen.

The Conversation: Forskare får hjälp att sprida sina resultat över världen

LUM 2017-03-16
Sedan den 1 februari är Lunds universitet den första icke-engelska medlemmen i brittiska The Conversation. Det innebär en ny väg för Lunds universitets forskare att nå ut med sin forskning till en internationell publik.

Jämställdhet är något vi väljer

LUM 2017-03-16
Varför är det viktigt att dela lika på det obetalda hemarbetet? Därför att en ojämn fördelning mellan betalt och obetalt arbete påverkar mäns och kvinnors karriärer, löner och pensioner.

MOOC om digitala affärsmodeller lockar

LUM 2017-03-16
Ekonomihögskolan lanserade sin första MOOC på annandag jul. Sedan dess har den dragit deltagare från hela världen. Markus Lahtinen är en av eldsjälarna bakom kursen, som han tagit fram tillsammans med Andreas Constantinou och Benjamin Weaver.